Afrekenen met winkeldiefstal

diefstalpreventie-en-aanpak

Afrekenen met winkeldieven

Uw bedrijf is geregistreerd als deelnemer aan de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’. Dit betekent dat u vanaf nu winkeldieven een boete kunt opleggen van € 181,- voor oponthoud en overlast (plus eventuele kosten van directe schade).
De Stichting Afrekenen met Winkeldieven zorgt voor de administratieve afhandeling. Wat u daarvoor moet doen wordt aan de andere zijde stap voor stap uitgelegd.

€ 181,-

INSTRUCTIEKAART Afrekenen met winkeldieven

Aan de slag

 1. Ga naar www.afrekenenmetwinkeldieven.nl en log in met uw e-mailadres en wachtwoord. U komt dan op uw persoonlijke overzichtspagina.
 2. Hier kunt u het schadeverhaalformulier downloaden. Dit is de overeenkomst tussen u en de winkeldief, waarin u het schadebedrag vastlegt. Print deze in veel- voud uit, zodat u het formulier direct kunt gebruiken.
 3. Zorg dat u altijd aangifteformulieren klaar heeft liggen. Het landelijk aangifteformulier kunt u ook downloaden op www.dedetailhandel.nl onder publicaties bij winkelcriminaliteit.
 4. Plak de raamsticker op uw winkelruit en hang de poster duidelijk zichtbaar op. Zo maakt u kenbaar dat u afrekent met winkeldieven.

Aanhouden

5. Als u iemand betrapt op winkeldiefstal, gaat u over tot aanhouding. Volg daarbij altijd onderstaande procedure:

 • Stap bij voorkeur met z’n tweeën af op de winkeldief, dat is veiliger.
 • Blijf altijd kalm en beleefd.
 • Vertel de verdachte wat u gezien heeft – zonder tespreken over diefstal – en vraag of deze vrijwillig met u mee wil gaan naar het kantoor of een andere aparte ruimte om de zaak op te helderen.
 • Weigert de verdachte, dan geeft de wet u de mogelijk- heid hem of haar ter plekke aan te houden. Zeg dan de letterlijke tekst: “Ik houd u aan op verdenking van diefstal”.
 • Leid de verdachte weg – uit het zicht van klanten – en bel direct de politie.
 • Laat de verdachte nooit alleen.
 • Ga niet in op provocaties en ga niet in discussie metde verdachte.
 • Weigert de verdachte om de gestolen goederen af tegeven, probeer dan niet zelf zakken leeg te maken of te fouilleren. Laat dat aan de politie over.

  Vragen?
  Neem contact op met de helpdesk via het e-mailadres: afrekenenmetwinkeldieven@dedetailhandel.nl

6. Vulhetlandelijkaangifteformulierenhetschade- verhaalformulier volledig in en laat dit ondertekenen door de verdachte, bij voorkeur in het bijzijn van
de politie. Hiermee staat uw zaak juridisch sterker.

7. Maak een kopie van het schadeverhaalformulier
(of vul het nog een keer in en laat ook dit exemplaar ondertekenen) en geef dit mee aan de verdachte. Vergeet niet pagina 2 met de voorwaarden mee te geven. Het origineel bewaart u voor uw eigen administratie.

8. Informeer bij de agent wanneer het proces-verbaal c.q. transactienummer beschikbaar is. Dit is het bewijs
dat de aanhouding terecht is en heeft u nodig om de schade te kunnen verhalen.

9. Draag de verdachte over aan de politie, samen met het aangifteformulier.
Wat mag wel en wat mag niet bij een aanhouding?

Afrekenen

10. Vraag het proces-verbaal c.q. transactienummer op bij de lokale politie. Vul het nummer in op het betreffende schadeverhaalformulier.

11. Log in op uw persoonlijke pagina op www.afrekenenmetwinkeldieven.nl om de schade aan te melden. Neem bij bedragen hoger dan € 500,- contact op met de helpdesk.

12. De Stichting Afrekenen met Winkeldieven zorgt voor de verdere afhandeling. Houd uw mail in de gaten voor de status updates van uw claim of bekijk het overzicht op uw persoonlijke pagina.

13. Als de dader heeft betaald, ontvangt u het schade- bedrag minus administratiekosten op
uw bankrekening.

bron: www.afrekenenmetwinkeldieven.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.