8 Tips hoe om te gaan met pesten via social media

pesten-social-media-2

Social media zoals Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin en niet te vergeten de Whatsappgroepen zijn fantastisch. Nog nooit zijn er zoveel mogelijkheden geweest om zo makkelijk en direct met elkaar te communiceren. Er is echter ook een andere kant, net zo makkelijk is het kwetsen van iemand via social media door middel van beledigingen, uitsluiting en meer.

 8 tips hoe om te gaan met pesten via social media.

  1. Wraak: Als je boos bent op een vriendin of vriend praat het dan face to face uit. Speel het niet uit via social media
  2. Vriendschap verbreken: Vriendschappen lopen soms stuk, dat is heel menselijk, laat dat face tot face weten, of als je het niet op kunt brengen telefonisch. Zeg ook dat je het online contact zult verbreken.
  3. Uitsluiting: Dit is wat vrouwen vaak doen als ze zich gekwetst voelen (Gossip Girl). Het is heel makkelijk om op b.v. Facebook je leuke feest te posten, waar je express deze persoon niet hebt gevraagd. Laat liever telefonisch of live weten aan de ander waardoor je je gekwetst voelt.
  4. Reactie op BN’ers: Stel je bent boos omdat een BN’er een ongenuanceerde uitspraak heeft gedaan of ergens voor staat waar je het niet mee eens bent (b.v. Sylvana Simons). Dat is nog geen reden om haar uit te schelden op fb voor #$%%#. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, de vrijheid nemen om de ander te kwetsen en beschimpen is beschadigend en aanzet tot haat.
  5. Doe wat je je zelf toe wenst op social media: Gedraag je zoals je zelf behandeld wilt worden op alle social media: met respect.
  6. Respect in de Whatsapp groep: Twee vrienden lieten het steeds meer afweten, dit hebben we ook besproken, met alle vrienden zaten we in een whatsappgroep. Ik heb toen uit tact een nieuwe whatsappgroep gestart. Op die manier hoefde ik de afweters er niet uit te gooien. Ik heb de hele oude groep opgeheven. Geen gezichtsverlies voor iemand.
  7. Niet nodeloos kwetsen: Plaats geen foto’s waardoor de ander zich gekwetst kan voelen, denk aan die vriendin die te veel dronk en wat hiliarische foto’s opleverde, die zijn op Facebook echt niet leuk en zwerven for ever op internet.
  8. Jij bent uit de Whatsapp-groep gegooid: Zoek contact met de oprichter van de groep en vraag wat er aan de hand is, het kan per ongeluk zijn. Ga niet verwijten of ruzie maken. Zeg wel hoe je het ervaart. Kies afhankelijk van de reactie wat voor jouw zelfrespect het belangrijkst is. (Sociale pijn is net zo erg als fysieke pijn (Kip Williams hoogleraar psychologie aan de Purdue universiteit in Indiana.

Jannie de Jong

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.